Bezwaartermijn verloopt in afwachting op burgemeester

Rob Slewe kaart twee interessante kwesties aan bij de Haarlemse bezwaarcommissie.

Hij wil dat de gemeente documenten openbaart die hij al in bezit heeft. De gemeente -lees burgemeester- zegt: de documenten die u wilt hebben, bevinden zich buiten de schil van de organisatie.

Best een rare redenatie omdat het gaat om e-mails die van en naar gemeentelijke e-mailadressen zijn gestuurd. Dat maakt het per definitie gemeentelijke documenten.

Rob zegt ook dat burgemeester Wienen had beloofd zelf op onderzoek te gaan naar de documenten. Maar in afwachting van Wienen’s zoekresultaat zou Rob’s bezwaartermijn zijn verlopen. En daarom zou hij geen recht meer hebben om bezwaar te mogen maken tegen een onvolledige verstrekking.

In Wienen’s brief staat echter dat het Rob vrij staat om in een reguliere bezwaarprocedure zijn bezwaren te uiten.

Persoonlijk verbaast het mij dat er zo procedureel wordt gesteggeld -en de stadsadvocaat uit Den Haag wordt ingezet- als het gaat om grondrecht 110: openbaarheid van bestuur. Ik snap echt niet waarom de gemeente zo krampachtig reageert op dit wob-verzoek.

De adviescommissie voor bezwaarzaken gaat zich erover buigen.

Opvallend was dat de behandelend bezwaarsecretaris op de hoorzitting plaats maakte voor zijn collega. Als dat is om belangenverstrengeling te voorkomen, lijkt de adviescommissie grote vooruitgang te boeken.

Rob’s wob-verzoek¬† heeft te maken met onderzoek dat hij doet naar de banden tussen voormalig VVD-raadslid Wybren van Haga en oud-burgemeester Bernt Schneiders. Uit eerder uitgelekte e-mails, blijkt dat Schneiders advies heeft gevraagd aan vastgoedkenner en toenmalig raadslid Van Haga. Ook zou Schneiders een pand hebben gekocht van de voormalig-oppositieleider.

Dat Schneiders en Van Haga al langer vrienden zijn, bleek toen de prominent PvdA-er Schneiders zich in een paginagrote advertentie uitsprak voor van Haga’s ambitie om voor de VVD in de Tweede Kamer te komen.

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *