Burgemeester Wienen houdt deur gesloten voor Haarlemse Angels

Hells Angels Haarlem willen hun clubhuis terug. De sluitingstermijn van twee jaar zit erop en ze hebben drie leden uit de club gezet. De sluitingstermijn is verlopen, alleen burgemeester Jos Wienen weigert met ze te praten. Dat bleek dinsdag tijdens de zitting bij de Raad van State.

Advocaat Van der Velde snapt de gemeente Haarlem niet. Het clubhuis zou zijn gesloten om de openbare orde te herstellen. De termijn van twee jaar kan hij niet verklaren. Waar komt dat getal vandaan, vroeg hij zich af. Er zijn geen eerdere voorbeelden te vinden in rechterlijke uitspraken.

Volgens mevrouw Biezenaar, voormalig-stadsadvocaat van de gemeente Haarlem, was de twee jaar nodig om de openbare orde te herstellen. Burgemeester Wienen wilde met zijn besluit ‘de loop’ naar het clubhuis eruit halen. De sluitingstermijn liep anderhalve week geleden af.

Staatsraad Bijloos van de Raad van State wilde weten hoe de drie veroordeelde Hells Angels uit de Haarlemse chapter zijn gezet. “Er zijn e-mails naar de jongens gestuurd”, aldus de woordvoerder van de Stichting Hells Angels die eigenaar is van het gesloten pand.

De aanwezige Hells Angels waren verbaasd toen gemeentewoordvoerder Lubbers benadrukte dat de e-mails van het royement van de drie leden niet in het dossier zaten. Hij legde daarbij de nadruk op ‘dít dossier’. Na afloop bevestigde hij wat hij had gezegd en verwees naar de afdeling communicatie voor aanvullende vragen.

Op zitting bleek dat Hells Angel Chapter Haarlem twaalf leden telde. Advocaat Biezenaar was daarover verbaasd. De burgemeester is altijd uit gegaan van negen leden, zei zij. Drie leden meer of minder is vooral van belang bij het argument dat álle Hells Angels ooit strafrechtelijk zijn vervolgd. Advocaat Velde verzette zich tegen deze stelling van de gemeente.

Met het verwijderen van ‘de rotte appels’ en aanvullend afspraken over het schenken van alcohol, zou de weg vrij moeten zijn voor een heropening, zo argumenteerde advocaat Van der Velde. Tot op heden weigert Burgemeester Wienen ieder gesprek. Er werd alleen toestemming gegeven om het pand te betreden om onderhoud te plegen omdat de buren hadden geklaagd over lekkage.

Het besluit om het clubhuis te sluiten, telt 37 pagina’s, zou in één dag geschreven zijn en is gebaseerd op ‘bestuurlijke rapportage en bijbehorend processen-verbaal van de politie’ over het strafrechtelijk onderzoek ‘Toren’.

Het besluit staat bol van tapverslagen en toont de nauwe relatie die burgemeester Wienen heeft met het Openbaar Ministerie. Dit is een interessant gegeven omdat de rol van de burgemeester als crimefighter ter discussie staat.

Oud-burgemeester Bernt Schneiders schreef er een betoog over in de NRC. Hij vindt dat je stadsbestuurders uit de vuurlinie moet. Zo wil hij voorkomen dat de burgemeester een verlengstuk wordt van Justitie en kwetsbaar wordt voor represailles. Daarnaast kan een burgemeester die moet onderduiken z’n werk niet goed doen, constateert Maaike Oppenkamp in haar commentaar. De huidige burgemeester afficheert zich daarentegen als hard liner en zegt niet te willen wijken voor bedreigingen.

In de media worden de Hells Angels weleens in één adem genoemd met de bedreiging aan het adres van Wienen. Een bewijs daarvoor ontbreekt tot nu toe. Het onderzoekscollectief Buro Jansen en Janssen publiceerde eerder een verhaal over de bedreigingen. Daarbij werd de vraag gesteld of het in het belang van Hells Angels was om Wienen te bedreigen. De sluitingstermijn van het clubhuis zou namelijk drie maanden later verlopen.